sobota, 6 lutego 2010

Nawyki picia herbaty a rak przełyku na obszarze wysokiego ryzyka w północnym Iranie: badanie kliniczno-kontrolne oparte na populacji.

Tea drinking habits and oesophageal cancer in a high risk area in northern Iran: population based case-control study. BMJ 2009;338:b929, doi: 10.1136/bmj.b929 (Published 26 March 2009)

Rak przełyku przybiera najczęściej postać raka płasko-nabłonkowego. W Europie i USA główną przyczyną jest palenie tytoniu i picie alkoholu tam też występuje on częściej u mężczyzn.
Co ciekawe, w prowincji Golestan (północny Iran) gdzie jest największa na świecie zachorowalność (incidence) na ten typ nowotworu przełyku, czynniki epidemiologiczne są zgoła odmienne, wręcz unikalne: palenie tytoniu i spożycie alkoholu nie należą do najczęstszych przyczyn zachorowań a w dodatku na postać płasko-nabłonkową raka przełyku zapadają częściej kobiety. Początkowo sądzono że główną przyczyną zachorowań jest głównie niskie spożycie świeżych owoców i warzyw oraz niski status socjalno-ekonomiczny. Wcześniejsze badania wspominają też o spożywaniu dużej ilości bardzo gorącej herbaty. Jednak warunki życia przez ostatnie dwie dekady znacznie się poprawiły, w tym dostępność świeżych warzyw i owoców, jednak problem zachorowalności na omawianą postać raka przełyku pozostał niezmieniony.

Zespół uczonych z Uniwersytetu w Teheranie, Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami we Francji, z Narodowego Instytutu Onkologii z USA oraz z King's College w Londynie połączyli swe siły by jeszcze raz przyjrzeć się temu zjawisku, tym razem w kontekście irańskiego zwyczaju picia bardzo gorącej herbaty.

CEL: zbadać związek pomiędzy zwyczajem picia herbaty w prowincji Golestan, w północnym Iranie, a ryzykiem zachorowania na płasko-nabłonkowego raka przełyku.
PROJEKT: Badanie porównawcze przypadków oparte na populacji, dodatkowo badanie kohortowe: wśród zdrowych uczestników badania mierzono związek pomiędzy zwyczajem picia herbaty a jej temperaturą podczas spożywania.
OBSZAR: prowincja Golestan, północny Iran w której jest wysoka zachorowalność na płasko-nabłonkowego raka przełyku
UCZESTNICY: 300 histologicznie udowodnionych przypadków płasko-nabłonkowego raka przełyku i 571 członków grupy kontrolnej z sąsiedztwa w badaniu kliniczno-kontrolnym zagnieżdżonym, oraz 48582 uczestników badania kohortowego.
GŁÓWNA MIARA PUNKTU KOŃCOWEGO: iloraz szans (odds ratio) związku płasko-nabłonkowego raka przełyku z piciem gorącej herbaty
REZULTATY: Niemal wszyscy (98%) uczestnicy kohorty pili regularnie czarną herbatę (średnio ponad 1 litr dziennie). 39% uczestników piło herbatę o temperaturze poniżej 60°C, 38.9% o temperaturze pomiędzy 60-64°C a 22% o temperaturze równej lub wyższej niż 65°C. Odkryto umiarkowaną zgodność pomiędzy zgłaszanymi temperaturami pitej herbaty a temperaturami wynikającymi z pomiarów (weighted {kappa} 0.49).
Wyniki badania kliniczno-kontrolnego wykazały, że w picie gorącej herbaty (iloraz szans 2,07, 95% przedział ufności 1,28 do 3,35) lub bardzo gorącej herbaty (8,16, 3,93 do 16,9) w porównaniu do picia letniej lub ciepłej herbaty związane jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka przełyku.
Podobnie wypadło porównanie picia herbaty po min 4 minutach lub więcej po podaniu do picia herbaty po 2-3 minutach po podaniu (2.49, 1.62 to 3.83) lub poniżej 2 minut po podaniu (5.41, 2.63 to 11.1) Im krótszy czas pomiędzy podaniem herbaty a jej wypiciem tym większe ryzyko.
Odkryto silną zgodność pomiędzy odpowiedziami na pytania dotyczące temperatury pitej herbaty a przedziałem czasu pomiędzy podaniem herbaty a jej wypiciem (weighted {kappa} 0.68)
WNIOSEK: Powszechny w prowincji Golestan zwyczaj picia gorącej herbaty jest silnie związany z wyższym ryzykiem zachorowania na raka przełyku.

Oczywiście herbata jako napój sam w sobie nie powoduje raka przełyku. Czynnikiem niszczącym śluzówkę przełyku jest wysoka temperatura napoju, dodajmy - jakiegokolwiek napoju lub pokarmu. Miejmy to w pamięci gdy - zwłaszcza tej wyjątkowo mroźnej zimy - zechcemy rozgrzać się gorącą herbatą lub bulionem.

Źródło: British Medical Journal (BMJ 2009;338:b929) 26 marca 2009r.
Tłumaczenie i komentarz: Artur Sołtysiak (http://sites.google.com/site/ebnpPoland/)
Tekst oryginalny i film video: TUTAJ


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ciekawy artykuł-a co najważniejsze daje wiedzę przydatną zarówno w życiu codziennym każdej pielęgniarki/pielęgniarza jak i w praktyce klinicznej.

Wyszukiwarka EBM - wyszukiwarka dla specjalistów: pielęgniarek i lekarzy

TWOJE ZDROWIE - wyszukiwarka dla pacjentów